ДО МЕТОДОЛОГІЇ АНАЛІЗУВАННЯ СТРУКТУРНИХ ЗМІН І РЕФОРМ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - ГРЕСЬ, Арсен (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні у фокусі уваги перебуває проблематика формування й реалізації ефективної регіональної політики, орієнтованої на сталий збалансований розвиток регіону як соціально-економічної системи. Метою статті визначено узагальнення та подальший розвиток методико-прикладних засад аналізування структурних змін і реформ на регіональному рівні. Зроблено висновок, що формування методики аналізування структурних реформ одне з найбільш складних завдань з-поміж функцій регіональної структурної політики. Констатовано на тому, що вона апріорі не може бути типовою для різних регіонів та за різної зовнішньої і внутрішньої ситуації, однозначно потребує застосування системного комплексного підходу, причому відносно всіх з можливих аспектів аналізування. Показано, що побудова оптимальної і раціональної системи економічного аналізу у цьому кейсі потребує дотримання низки принципових аспектів: врахування всіх напрямів (складових) перебігу процесів структурного реформування регіональної економічної системи; вибудування алгоритму аналізування і оцінювання, за якого послідовно проходяться наступні вказані в статті етапи дослідження.