ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - ТЕРЕНТЬЄВА, Олена; ДАЦЕНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасна промисловість перебуває у стані докорінної зміни парадигми, викликаної злиттям передових технологій Індустрії 4.0, посиленням тренду на надання послуг замість продажу товарів та загальною геополітичною нестабільністю. Це робить інноваційний розвиток, інтегрований із цифровими технологіями, критично необхідною умовою для збереження конкурентоспроможності промислових підприємств. У статті проаналізовано основні бар’єри, що перешкоджають цифровій трансформації. Представлено синергетичну інноваційну модель як структурований, адаптивний фреймворк для розвитку промислових підприємств. Ця модель базується на чотирьох взаємопов'язаних елементах: відкрита цифрова екосистема, інтелектуальна інфраструктура (Industry 4.0), організаційна гнучкість та Data-driven культура. Для практичної реалізації моделі запропоновано чотирифазну дорожню карту, що охоплює стратегічну діагностику, детальне проєктування, пілотне впровадження та організаційне масштабування. Модель функціонально працює на принципах гнучкості, орієнтованості на клієнта та безперервного навчання. Надано практичні рекомендації з мінімізації ризиків при переході до нової моделі, включаючи стратегічне ліцензування перевірених рішень та підхід Lean Startup для пілотного впровадження (MVP). Доведено, що синергетична інноваційна модель є критично необхідним фреймворком для адаптації до цифрової економіки, оскільки вона ефективно поєднує внутрішні можливості з динамікою зовнішніх інноваційних екосистем, перетворюючи підприємство на організацію, що постійно навчається та адаптується.