МАРКЕТИНГОВА ДИСТАНЦІЙНА РОБОТА НА РЕЛОКОВАНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - НЕБИЛИЦЯ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою дослідження є комплексний аналіз особливостей та ключових викликів організації маркетингової діяльності у форматі дистанційної роботи на релокованих підприємствах, а також обґрунтування стратегічних підходів і цифрових інструментів, що забезпечують конкурентоспроможність бізнесу та його адаптацію до нових ринкових умов. У статті досліджено особливості організації маркетингової діяльності релокованих підприємств в умовах воєнних та економічних криз, коли маркетингові підрозділи переходять на дистанційний формат роботи. Розкрито сутність релокації бізнесу та її вплив на маркетингові стратегії. Проаналізовано сучасні підходи до управління маркетингом в онлайн-режимі, зокрема customer-centric marketing, data-driven marketing, Agile-маркетинг, інтегровані маркетингові комунікації (IMC) та омніканальну стратегію. Наведено ключові цифрові інструменти для аналітики, автоматизації комунікацій і підтримання безперервного клієнтського досвіду. Окреслено основні виклики релокованого бізнесу - логістичні, юридичні, кадрові, маркетингові, фінансові та репутаційні. Запропоновано практичні рекомендації щодо ефективної дистанційної роботи маркетингових команд та підвищення конкурентоспроможності релокованих підприємств на нових ринках.