АНАЛІЗ АРХІТЕКТУРИ ЕЛЕКТРОННОЇ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ІНТЕРОПЕРАБЕЛЬНОСТІ - ФІЛІПОВА, Наталія; МИХАЙЛОВСЬКА, Олена; КОЛОТОВ, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено аналіз архітектури електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) України. Виявлено основні проблеми інтероперабельності, що впливають на ефективність її функціонування. ЕСОЗ забезпечує автоматизований обмін медичною інформацією між учасниками системи охорони здоров’я через медичні інформаційні системи. Основними проблемами є недостатня інтеграція між компонентами, різниця в технологічних рішеннях та стандартизація даних. В статті також приділено увагу викликам, пов’язаним із забезпеченням безпеки даних і технічної сумісності. Ключові аспекти аналізу включають в себе: принципи побудови ЕСОЗ; використання електронних медичних записів, які покращують діагностику та лікування; проблеми інтероперабельності, зокрема семантичного, синтаксичного, технічного та юридичного рівнів; позитивні приклади впровадження міжнародних стандартів.Окрім того, розглянуто функціональність ЕСОЗ, включаючи можливості обробки даних, електронні рецепти та COVID-сертифікати. На основі проведеного аналізу запропоновано шляхи усунення існуючих проблем та підвищення ефективності системи, зокрема через стандартизацію та більш глибоку інтеграцію інформаційних систем.