ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТА АНАЛІТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В СИСТЕМІ МОНІТОРИНГУ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - ПАРШИНА, Олена; ПАРШИНА, Маргарита; НЕБАБА, Наталія; СТАХІВ, Олександр; ВЕСНІН, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено дослідження використання цифрових технологій та аналітичних платформ, які на підґрунті інтеграції даних із різних джерел дозволяють проводити комплексний аналіз продовольчої безпеки та прогнозувати тенденції у кризових умовах. Визначені сучасні перешкоди продовольчої безпеки, які пов’язані з кліматичними змінами, воєнними конфліктами, економічними та фінансовими ризиками. На підставі статистичної інформації надано аналіз динаміки експортної виручки України від постачання зернових та соняшникової олії, а також від постачання м’яса, молочних продуктів, овочів та фруктів. Встановлено негативні тенденції у виробництві та експорті через війну та руйнування інфраструктури, поряд з цим показано, що Україна продовжує утримувати статус одного з провідних постачальників продукції агросектору на світовий ринок. Показано, що використання цифрових технологій як ключових інструментів у подоланні сучасних перешкод продовольчої безпеки дозволить забезпечити оперативний моніторинг, прогнозування та управління ризиками. Доведено, що забезпечення стійкості та адаптивності до глобальної продовольчої системи потребує підвищення рівня міжнародної інтеграції нашої країни до глобальних цифрових систем моніторингу продовольчої безпеки.