ВИРОБНИЦТВО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ: ПОТОЧНІ ВИКЛИКИ ТА ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ - ДВОРНИК, Інна; СТАДНИК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою роботи є аналіз сучасного стану виробництва сільськогосподарської продукції в Чернігівській області, виявлення проблем і викликів, а також визначення шляхів підвищення ефективності галузі. Практичне значення дослідження полягає у формуванні рекомендацій щодо модернізації технологій, оптимізації структури виробництва, розвитку тваринництва та впровадження інновацій, що дозволить забезпечити конкурентоспроможність агросектору регіону й посилити його внесок у продовольчу безпеку держави.Аналіз останніх досліджень вітчизняних науковців засвідчує, що попри наявність значних напрацювань щодо розвитку аграрного сектору України, комплексне вивчення саме аграрного виробництва Чернігівщини, як прикордонної області, потребує подальшої уваги.Протягом останнього десятиліття спостерігається зниження поголів’я худоби, скорочення молочного скотарства та зменшення частки продукції, виробленої домогосподарствами. Водночас підприємницький сектор демонструє більшу адаптивність і зростання, особливо у виробництві зернових і технічних культур, які стали домінуючими в структурі аграрного виробництва. Особливо помітними є зміни після 2022 року: воєнні дії, втрата земель, логістичні проблеми та висока собівартість призвели до різкого падіння виробництва. Проте вже у 2023-2024 рр. окремі сегменти продемонстрували тенденції до відновлення, зокрема у великих і середніх підприємствах.