ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МАРИНОВАНИХ БІОФОРТИФІКОВАНИХ ТОМАТІВ ЗА ПОКАЗНИКАМИ БЕЗПЕКИ - ЮДІЧЕВА, Ольга; АЛАВЕРДЯН, Людмила; ХЛЄБНІКОВА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Проведено експертне дослідження якості маринованих біофортифікованих томатів за показниками безпеки (вмістом токсичних елементів - свинцю, кадмію, миш’яку, ртуті; вмістом нітратів; вмістом залишків пестицидів; вмістом афлатоксину В1 та патуліну). Томати для переробки вирощували з використанням інноваційних технологій агрономічної біофортифікації, яка являэ собою цілеспрямоване використання спеціальних мінеральних добрив для збільшення концентрації мікро- і макронутрієнтів в їстівних частинах сільськогосподарських культур. Використовували органічне добриво «Ріверм», яке забезпечує природне збільшення вмісту вітамінів та мінералів в овочах і не має негативного впливу на ґрунт. Методи дослідження: фізико-хімічні: спектрофотометричні, хроматографічні (високоефективна рідинна хроматографія (ВЕРХ) та тонкошарова хроматографія (ТШХ), фізичні (вольтамперометрія). Результати дослідження показали, що вміст токсичних елементів у досліджуваному зразку не перевищує допустимих рівнів. Зокрема, вміст свинцю в маринованих помідорах у 12 разів нижчий за допустимі рівні, миш’яку – у 3 рази. Нітратів у 2,5 рази менше за допустимий для цього виду харчових продуктів. Вміст пестицидів у дослідних зразках маринованих помідорів менший за межу чутливості методу, що використовувався для дослідження. У дослідних зразках маринованих біофортифікованих томатів вміст мікотоксинів не перевищує допустимих рівнів: патуліну – менше 0,01 мг/кг, афлатоксину B1 – менше 0,001 мг/кг. За результатом експертних досліджень зроблено висновок - зразки продукції відповідають вимогам нормативних документів і є безпечними для споживачів.