РОЗВИТОК ТВАРИННИЦЬКОЇ ГАЛУЗІ В УКРАЇНІ ЗА УМОВ СТАЛОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ТА ЗМІНИ КЛІМАТУ - КРАСНОРУЦЬКИЙ, Олексій; МАРЕНИЧ, Тетяна; СМІГУНОВА, Олена; КАЛЬЧЕНКО, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття аналізує виклики та перспективи розвитку тваринництва України в контексті сталого землекористування і зміни клімату, визначаючи стратегічні напрями адаптації галузі. Оцінено сучасний стан тваринництва та ключові фактори сталого розвитку. Зазначено, що для досягнення раціональної норми споживання молока і яловичини необхідно збільшити поголів’я великої рогатої худоби до 6,31 млн голів (у 2,7 раза більше за рівень 2022 року). Доведено, що сталий розвиток галузі залежить від ефективного землекористування, що також сприяє боротьбі з деградацією земель і зміною клімату. До складу комплексних заходів із відновлення родючості включено органічне удобрення, що передбачає збільшення поголів’я сільськогосподарських тварин, оптимізацію сівозмін, застосування протиерозійних технологій, зрошення й дренаж, а також рекультивацію земель, постраждалих унаслідок бойових дій. Підкреслено важливість державної підтримки та чітких механізмів реалізації політики у сфері охорони земель. З’ясовано, що використання сільського господарства як інструменту пом’якшення кліматичних змін досі не є пріоритетом. Для підвищення стійкості тваринництва пропонується інтенсифікація кормовиробництва, адаптація до змін клімату та подолання наслідків війни. Зроблено припущення, що у середньостроковій перспективі рівень споживання молочної та м’ясної продукції не досягне довоєнних показників через демографічні зміни.