ІНКЛЮЗИВНА ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ДОСТУПУ НАСЕЛЕННЯ ДО СОЦІАЛЬНОГО ЖИТЛА - СЕМЕНОВ, Назар (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджена роль інклюзивної житлової політики як інструменту забезпечення соціальним житлом населення України. Визначено, що рівний та справедливий доступ до соціального житла є ключовим механізмом соціального захисту населення. За результатами дослідження запропоновано додаткові принципи інклюзивної житлової політики, які можуть стати корисними для подальшого удосконалення нормативно-правового і організаційного забезпечення населення соціальним житлом: принцип декомерціалізації, публічності громадського контролю, якість і стандарти, стійкість та екологічність, декомодифікація, захисту прав орендарів. Обґрунтовано необхідність досягнення балансу інтересів усіх стейкхолдерів: держави, бенефіціарів. Інклюзивна житлова політика, заснована на запропонованих принципах, орієнтована на подолання житлової кризи, зменшення бідності та досягненню соціальній стабільності. Напрями подальших досліджень включатимуть розробку механізмів інклюзивного соціального житлового забезпечення в Україні з урахуванням специфіки її сучасного розвитку та провідного європейського досвіду.