ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ТА ВНУТРІШНІХ ФАКТОРІВ НА РІВЕНЬ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - НАСРУЛЛАЄВ, Раван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена аналізу та оцінці впливу зовнішніх і внутрішніх факторів на рівень економічної безпеки підприємства, визначенню найбільш критичних ризиків та загроз.Встановлено, що рівень економічної безпеки підприємства є результатом комплексної взаємодії зовнішніх та внутрішніх факторів.Визначено, що зовнішнє середовище формує умови функціонування підприємства, зокрема через економічну ситуацію в країні, рівень конкуренції, державне регулювання, доступ до фінансових ресурсів та вплив глобальних ринків. Внутрішні фактори, у свою чергу, визначають здатність підприємства ефективно реагувати на виклики, що включає фінансову стійкість, якість управління, інноваційний потенціал, кадровий ресурс та рівень організаційної культури.Обґрунтовано, що забезпечення належного рівня економічної безпеки підприємства потребує інтегрованого підходу, який поєднує постійний моніторинг зовнішнього середовища з оптимізацією внутрішніх ресурсів, що дозволить підвищити конкурентоспроможність та стійкість підприємства в умовах динамічного ринку.