ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ: СТРАТЕГІЧНІ РІШЕННЯ - БУРДЯК, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядається цифровізація як один із ключових чинників забезпечення економічної стійкості та підвищення ефективності функціонування аграрних підприємств в умовах сучасних викликів. Наголошується, що цифрова трансформація є не лише інструментом модернізації виробничих процесів, а й стратегічним напрямом адаптації до змін ринку, кліматичних ризиків та глобальної конкуренції. Автором здійснено аналіз поточного стану цифровізації аграрного сектору України, виявлено основні бар’єри на шляху впровадження цифрових технологій, зокрема в малих та середніх господарствах. Увага приділяється інноваційним інструментам цифрового управління, точному землеробству, Big Data, IoT, дрон-технологіям та платформеним рішенням, які створюють нові можливості для підвищення продуктивності, ефективності використання ресурсів та зниження витрат. У статті запропоновано стратегічні підходи до цифрової трансформації аграрних підприємств, що враховують специфіку галузі, рівень цифрової готовності та потребу в підвищенні адаптивності до зовнішніх економічних змін. Сформульовано практичні рекомендації щодо формування та реалізації цифрових стратегій, які здатні забезпечити довгострокову економічну стабільність, конкурентоспроможність і сталий розвиток аграрного бізнесу.