ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РОЗРАХУНКОВО-КАСОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ БАНКІВСЬКИХ КЛІЄНТІВ - НІКОЛЬЧУК, Юлія; КРУТЬ, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проведено здійснено аналіз трансформаційних процесів у сфері розрахунково-касового обслуговування (РКО) банківських клієнтів в умовах активної цифровізації фінансового сектора України. Обґрунтовано важливість РКО як однієї з базових функцій банківської діяльності, яка забезпечує надійне, швидке та зручне проведення фінансових операцій для фізичних та юридичних осіб. Під впливом інноваційних технологій розрахунково-касове обслуговування зазнає суттєвих змін: автоматизуються процеси, підвищується безпека, розширюються функціональні можливості сервісів.Здійснено характеристику сучасних цифрових інструментів, що активно впроваджуються банками, зокрема АТ «Ощадбанк». Детально висвітлено функціонал таких платформ, як «Ощад 24/7», CorpLight, чат-боти з елементами штучного інтелекту, мобільні відділення, система Power Banking та онлайн-сервіси, що забезпечують обслуговування клієнтів навіть у кризових або надзвичайних умовах. Розкрито стратегічні напрями банку щодо модернізації РКО, орієнтовані на підвищення доступності, швидкості, надійності та персоналізації банківських послуг.Проаналізовано нормативно-правову та інституційну підтримку цифрових перетворень у банківському секторі України, зокрема ініціативи Національного банку України та Міністерства цифрової трансформації. Акцентовано увагу на інтеграції банківських сервісів із державними електронними платформами (наприклад, «Дія»), а також на впливі цифрових інструментів на зниження операційних витрат, оптимізацію бізнес-процесів та підвищення конкурентоспроможності банківських установ.У результаті дослідження сформульовано основні напрями перспективного розвитку РКО: розширення функціональності мобільного банкінгу, розвиток безконтактних та біометричних технологій, глибша інтеграція ШІ та аналітики даних, а також підвищення цифрової грамотності клієнтів. Зроблено висновок, що інноваційні підходи до РКО є ключовим фактором ефективної адаптації банків до нових викликів економічного та соціального середовища.