СТРАТЕГІЧНА ДІАГНОСТИКА В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН ВІД СВІТУ VOCA ДО BANI - ІГНАТЬЄВА, Ірина; СЕРБЕНІВСЬКА, Аліна; ІГНАТЬЄВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано специфіку зміни стратегічної діагностики суб’єктів господарювання в умовах глобальних змін в світі переходу від моделі управління VOCA до BANI. Проаналізовано методичний апарат стратегічної діагностики, який використовувався в умовах передбачуваного світу SPOD. Встановлено, що у цілому методи SPOD залишаються актуальними для традиційних галузей або організацій у відносно стабільних умовах, але мають обмеження щодо застосування в умовах високої нестабільності чи швидкої зміни ринку. Традиційні методи стратегічної діагностики SWOT-аналіз, PEST-аналіз, бенчмаркінг досить часто не вирішують стратегічні завдання, які стоять менеджментом при обґрунтуванні стратегічних рішень.   Виявлено, що методи BANI (Brittle, Anxious, Nonlinear, Incomprehensible) застосовуються в умовах сучасного світу з високим рівнем крихкості систем, тривожності учасників процесу, нелінійності процесів та незрозумілості ситуацій.У світі BANI стратегічна діагностика повинна враховувати особливості цього середовища, тому при розробці має включати: визначення рівня вразливості організаційних систем до зовнішніх шоків і розробка стратегій для підвищення їхньої стійкості, оцінку емоційного стану працівників та клієнтів для зменшення стресу і підвищення мотивації через розвиток емоційного інтелекту, розуміння складних взаємозв'язків між різними факторами бізнесу для прогнозування непередбачуваних наслідків дій, ідентифікацію областей діяльності, де відсутність інформації або складність процесів ускладнює прийняття рішень, створення сценаріїв розвитку подій і підготовка організацій до різних можливих кризових ситуацій через формування антикризової культури та інфраструктури, підтримка розвитку емпатії, креативності та адаптивності серед працівників для покращення їхньої здатності працювати в умовах невизначеності. Сьогодні ще не до кінця вирішено проблеми кількісної оцінки та методичного забезпечення використання саме цієї методології в стратегічній діагностиці.