ДОСЛІДЖЕННЯ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - РОЗОВА, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Управління якістю логістичної діяльності підприємства безпосередньо залежить від ряду зовнішніх факторів, а саме: рівня розвитку інформаційної інфраструктури, наявності або відсутності сучасних логістичних інформаційних систем, рівня техніко-технологічного забезпечення виробничого процесу, рівня автоматизації та механізації процесів виробництва,зростання або зниження цін на виробничі матеріали та пальне, умов поставок, наявності або відсутності кваліфікованих фахівців з логістики, стану логістичної інфраструктури, рівня розвитку національної і регіональної інституційної інфраструктури, рівня транспортної і дорожньої інфраструктури, наявності або відсутності автоматизованого та механізованого обладнання транспорту,рівня національної та регіональної ринкової інфраструктури, стану банківської системи України, кількості логістичних підприємств на логістичному ринку України, рівня конкурентоспроможності продукції та надаваного логістичного сервісу, рівня матеріальної бази підприємства тощо.Визначено найбільш значні фактори зовнішнього впливу на управління якістю логістичної діяльності підприємства, серед яких можна зазначити наступні: політико-правові фактори та георинкові або фізичні фактори.Протягом 2019 року у зв’язку із поширенням у світі гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, країни стали запроваджувати закриття власних кордонів та припинення роботи підприємств, а також обмеження транспортних перевезень як у міжнародному сполученні, так і міжобласному. Це призвело до суттєвого зниження рівня перевезення вантажів автомобільним транспортом у 2020 році у порівнянні із попереднім роком. Обсяг вантажних перевезень в 2020 р. до 2019 р. знизився з 190041,19 тис. т до 151920,35 тис. т і склав у відсотках 20%.