ДОСЛІДЖЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ М’ЯСОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ ТА РИНКУ М’ЯСА В УКРАЇНІ - САХНО, А.; САЛЬКОВА, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Обґрунтовано значення м’ясопродуктового підкомплексу у виробництві аграрної продукції, що дозволило виявити та оцінити значення м’ясної продукції на вітчизняних ринках в умовах зростаючих потреб населення. Виявлена необхідність державної підтримки галузей сільськогосподарського виробництва, зокрема розвитку тваринництва як головного фактору існування м’ясного виробництва. Проаналізовано річний баланс м’яса яловичини, свинини, курятини та інших видів тварин протягом останніх п’яти років, що дозволило виявити тенденції зменшення обсягу виробництва м’яса яловичини та свинини, однак виробництво м’яса курятини збільшилося. Аналогічна тенденція спостерігається щодо споживання м’яса на душу населення – лише по виробництву курячого м’яса відбувається стабільне зростання протягом останніх п’яти років. Запропоновано зосередитись на організації такого виробничо-технологічного ланцюга, який давав би змогу найбільш ефективно використовувати сировину, здійснювати глибоку її переробку, розширювати асортимент і підвищувати якість виготовлюваної продукції для гарантування продовольчої безпеки держави. Виявлені можливості при виробництві м’яса птиці, яке реалізується на внутрішньому ринку за цінами, що перевищують світові, посилювати власну конкурентоспроможність не за рахунок збільшення підтримки держави, а в результаті зниження собівартості й покращення якості м’ясопродуктів. Доведено необхідність капітального інвестування у розвиток сільськогосподарських підприємств як основи формування ефективної діяльності щодо виробництва м’ясної продукції з врахуванням соціального значення для населення держави.