ВИМІРЮВАННЯ ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА ЗДІЙСНЕННЯ ЕКОЛОГО-ЕКОМІЧНОЇ ОЦІНКИ УРБАНІЗОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МЕТОДУ SWOT-АНАЛІЗУ - КОБИЛИНСЬКИЙ, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Ефективний органічний розвиток урбанізованих територій є одним із елементів забезпечення високої якості життєдіяльності населення. Зміни, які відбуваються в навколишньому природному середовищі, призводять до формування нової дорожньої карти трансформації та урбанізації з урахуванням тенденцій і закономірностей явищ, що вимагають детального дослідження, зокрема, проведеного на основі статистичних методів дослідження [1]. Особливим важливим завданням є визначення системи індикаторів екологічності міст, дослідження взаємозв’язку між ними, вивчення та оцінка механізмів дії факторів на явища. На сьогоднішній момент відсутні єдині підходи із визначення системи індикаторів, що характеризують рівень екологічного забруднення міст та їх екологічності. А в діючих оцінках показників соціально-економічного розвитку міст індикатори стану довкілля в деяких моментах враховують не в повній мірі, а в деяких взагалі відсутні. Зокрема це стосується методик оцінки розвитку територій України (моніторинг показників розвитку регіонів) [2].Необхідно зазначити, що загальна оцінка еколого-економічного стану урбанізованих територій є досить складною, адже включає в себе багато напрямів, котрі не можна визначити одним показником. Тому очевидно, що це має бути система індикаторів, яка відображає зв'язок між напрямами, які відбуваються під впливом навколишнього природного середовища. Дані індикатори тісно взаємопов’язані з процесами охорони навколишнього природного середовища міст, є одночасно його факторами і результатами, що відображені в прямій залежності, чим більше заходів буде прийнято, тим краща екологічна ситуація буде в містах [3].Метою статті є проведення SWOT-аналізу впливу факторів на здійснення еколого-економічної оцінки урбанізованих територій, у якій вказано на існуючі сильні та слабкі сторони можливостей вказаного оцінювання із врахуванням впливу зовнішніх та внутрішніх чинників. Відповідно до запропонованого ситуаційного аналізу побудовано алгоритм SWOT-аналізу та внесено до матриці отримані результати, розмежовано наявні можливості та загрози за пріоритетністю на три групи за пріоритетністю, наявною потребою концентрування зусиль та засобів моніторингу. Розроблена матриця можливостей вказує на сприятливі умови та наслідки, що призведуть до удосконалення еколого-економічної оцінки впливу на оточуюче навколишнє середовище існуючих конгломерацій. Таким чином, застосування застосування SWOT-аналізу при оцінці результатів впливу із наведеними у роботі загрозами та можливостями дозволить оптимізувати використання наявних матеріальних, фінансових та трудових ресурсів задля отримання повноцінних, науково обґрунтованих, імплементованих до міжнародних стандартів результатів оцінювання.