ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ ЗА КОРДОН У КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - СВИДРУК, І.; СИДОРЧУК, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Статтю присвячено предметному аналізу інструментів та визначенню пріоритетів державного регулювання трудової міграції громадян України за кордон у контексті соціально-економічного розвитку держави.  Визначено, що державне регулювання міграційних процесів охоплює моніторинг, розробку і застосування системи інформаційних, адміністративних, організаційних, ринкових та соціальних механізмів для зменшення їх інтенсивності, пом’якшення негативних наслідків, забезпечення соціально-економічної рівноваги на внутрішньому ринку праці. Основним пріоритетом державного регулювання трудової міграції визначено управління соціально-економічними факторами впливу на умови життя та діяльності громадян, мінливість яких обумовлюється перерозподілом інвестиційних потоків у національній економічній системі та суспільних форм споживання. Подальші дослідження рекомендовано зосередити на проблемі регулювання мотиваційних чинників трудової міграції та розробці інструментів для нівелювання негативних наслідків міграції для розвитку соціально-економічного потенціалу України.