ДІАГНОСТИКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - КАРАЧИНА, Н.; СМЕТАНЮК, О.; ВІТЮК, А.; МУКОІД, Д. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Наведена стаття присвячена вирішенню наукового завдання щодо узагальнення теоретико-методичних підходів до діагностики ефективності зовнішньоекономічної діяльності в сучасних умовах господарювання залежно від цілей та очікувань зацікавлених сторін. Проведено аналіз праць вітчизняних науковців стосовно сутності поняття «ефективність зовнішньоекономічної діяльності», на основі якого уточнено його сутність як інтегрованої категорії,  що характеризує потенціал та рівень досягнення цілей зовнішньоекономічної діяльності  підприємства. В статті  досліджено фактори впливу  на  формування доходів і витрат зовнішньоекономічної діяльності та обґрунтовано доцільність використання методів комплексної діагностики зовнішньоекономічної діяльності. Уточнено поняття діагностики ефективності зовнішньоекономічної діяльності, запропоновано таку діагностику здійснювати у 3 етапи (етап інформаційно-аналітичного забезпечення, аналітично-розрахунковий та управлінський етап) та розкрито зміст кожного з них.