ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДИКИ ОЦІНЮВАННЯ НАДІЙНОСТІ ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ МАШИНОБУДІВНОГО ПІДПРИЄМСТВА - МАСЛАК, О.; НІКІТЮК, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Цінність логістичного підходу до управління міститься в об’єднанні в єдиний ланцюг сфери закупки сировини, зберігання, виробництва, транспортування та збуту готової продукції, тобто створення логістичної системи. Метою наукового дослідження є обґрунтування сутності надійності логістичної системи машинобудівного підприємства та розроблення методики її оцінювання. Досліджено дефініції «надійність логістичного ланцюга» та «надійність логістичної системи машинобудівного підприємства» та узагальнено термінологію наведених дефініцій. Встановлено фактори впливу на надійність логістичного ланцюга, а саме: економічних, організаційних, технологічних та фізичних. Запропоновано методику оцінювання надійності логістичного ланцюга та логістичної системи машинобудівного підприємства. Сформовано складові надійності логістичної системи машинобудівного підприємства – закупівля сировини та матеріалів, складування матеріальних ресурсів, управління запасами, виробництво готової продукції, транспортування, збут готової продукції. Запропоновано показники, які входять до складу надійності логістичної системи машинобудівного підприємства. Визначено сутність управління надійністю логістичної системи машинобудівного підприємства та побудовано його алгоритм. Систематизовано найбільш розповсюджені методи підвищення надійності ланцюгів поставок (логістичних систем). Наведено заходи поліпшення показників надійності логістичної системи машинобудівного підприємства. Надійність логістичної системи машинобудівного підприємства є показником здатності системи зберігати свої властивості на заданому рівні впродовж певного проміжку часу при встановлених умовах функціонування. Для підвищення надійності логістичної системи машинобудівного підприємства необхідно виявлення в системі «слабких» ланок, які потребують виявлення резервів та їх використання, що призведе до підвищення надійності функціонування логістичної системи машинобудівного підприємства в цілому.