МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЮ ВЗАЄМОДІЄЮ ПІДПРИЄМСТВ СИСТЕМИ АПК - ФУРМАН, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Проведено дослідження структури економічного механізму господарювання. Визначений механізм функціонування аграрно-промислової інтеграції. В згрупованому вигляді комплексна дія цього механізму повинна бути направлена на: оптимізацію структури аграрно-промислового комплексу, включаючи усі галузі і виробництва,  підвищення ефективності аграрного виробництва від концентрації суб’єктів господарювання,  створення сприятливих умов для діяльності дрібних форм господарювання в АПК на основі горизонтальної та вертикальної інтеграцій,  визначення масштабів і потужностей великих інтегрованих об’єднань для АПК України,  збалансованість територіальної структури АПК за формами господарювання,  оцінку динаміки інноваційно-інвестиційної діяльності крупних корпоративних структур,  підтримка суб’єктів господарювання в їх бажанні інтегруватися з потужними товаровиробниками,  обґрунтування довгострокової стратегії інтеграційної діяльності в АПК. Розроблена концептуальна модель з удосконалення механізмів економічного регулювання пропорцій відтворення в АПК. Визначено, що моделювання дії організаційно-економічного механізму має включати алгоритм створення інтегрованої структури, де визначається правова форма, статутний капітал, форма використання землі сільськогосподарського призначення (оренда чи передача в статутний капітал),  відносини власності на вироблену продукцію, матеріально-технічні ресурси та землю,  формування програми господарської діяльності з визначенням принципів їх формування та суб’єктів планування,  умови фінансування поточної діяльності й інвестування в розвиток виробництва,  визначення типу управління, умов оплати праці та матеріального стимулювання,  розподіл отриманого доходу за кінцевим продуктом, формування соціальних умов розвитку сільських територій. Обґрунтовано, що реалізація в управлінській діяльності розробленого змісту механізму дозволяє досягти конкурентоспроможного стану на продовольчому ринку та забезпечити стійке зростання усіх учасників інтегрованого об’єднання,  формувати спільну зацікавленість учасників аграрно-промислового об’єднання в кінцевих результатах спільної діяльності,  здійснювати беззаперечне виконання взаємних зобов’язань усіх учасників формування,  дотримуватись еквівалентності обміну продукцією та розподілу прибутку залежно від участі кожного суб’єкта господарювання в інтегрованій структурі,  забезпечувати збалансованість і пропорційність виробничої та матеріально-технічної бази.