ЗАХОДИ СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЧНИХ РИЗИКІВ - ТЕОДОРОВИЧ, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Нині в Україні спостерігається значне відставання у темпах впровадження заходів на підтримку туристичного сектора, що ставить під загрозу конкурентоспроможність галузі на глобальному ринку. У статті розкрито проблеми і наведено можливі заходи для розвитку туризму в Україні в умовах епідемічних ризиків. Зокрема, наголошено, що нині, у період стагнації галузі, сфера туризму в Україні знаходиться у відносно кращій ситуації, ніж у більшості країн, оскільки частки внутрішнього та виїзного туризму значно перевищують показники в’їзного туристичного потоку. Пов’язана з туризмом економіка в Україні залежить здебільшого від внутрішнього туризму, а також внутрішньої складової в’їзного туризму.Окрім пандемії, спричиненою коронавірусом, можна виділити цілий ряд чинників, що гальмують розвиток туризму в Україні, зокрема, такі як відсутність належної підтримки з боку органів державної влади; неефективне управління та застаріла законодавча база; брак належної інфраструктури; нелегальна діяльність суб’єктів туристичної діяльності галузі (зокрема, діяльність без ліцензій сертифікатів); погана якість дорожнього покриття; забруднення рекреаційних територій та ін.Підтримка розвитку туризму в Україні як на центральному, так і на місцевому рівнях повинна відбуватись у співпраці з фахівцями туристичного бізнесу, з урахуванням ризиків та уподобань туристів. Залежно від того, як розвиватимуться події у світі, пов’язані з пандемією COVID-19, необхідно дотримуючись рекомендацій, розроблених антикризовим комітетом UNWTO, поетапно впроваджувати заходи, сформульовані у документі «Дорожня карта конкурентоспроможного розвитку сфери туризму в Україні», а також постійно здійснювати моніторинг і відповідно адаптуватися до ймовірних змін у світовому туризмі. Це дозволить перезапустити туристичну галузь, зменшити негативні наслідки коронакризи, а також створити основу для підвищення конкурентоспроможності України на міжнародному туристичному ринку.