АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ «РОЗУМНИХ МІСТ» (SMART-CITY) - СЕВАСТЬЯНОВ, Р. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття присвячена питанням розвитку «розумного міста», що  сприяє забезпеченню ефективного функціонування сучасних міст з урахуванням потреб їх жителів. «Розумне місто» (Smart City) – інноваційна система, яка використовує  сенсори, internet of things (IoT), мережі, big data для підвищення конкурентоспроможності та ефективності міських послуг. Встановлено, що стійкий розвиток «розумного міста» має враховувати економічні, соціальні та екологічні аспекти  та забезпечувати його відповідність потребам нинішніх та майбутніх поколінь. Розвиток «розумних міст» передбачає інтеграцію і координацію служб у містах та забезпечення можливості  дистанційної участі громадян в управлінні містом.Розглянуто стратегічні напрямки розвитку м. Запоріжжя. Стратегія розвитку м. Запоріжжя до 2028 року передбачає розвиток здорового довкілля та ресурсозбереження, сприяння підприємництву та креативної економіки, підвищення якості життя населення.Визначено, що у м. Запоріжжя основними цілями розвитку «розумного міста» є збільшення частки переробки відходів, зменшення забруднення атмосферного повітря у місті, зменшення обсягів використання води промисловими підприємствами. Напрям підприємництва та креативної економіки  передбачає розвиток переробних індустрій та логістики з низьким техногенним впливом на довкілля, зниження викидів та  впровадження екологічних технологій. Для розвитку креативної економіки Запоріжжя передбачається поступова комерціалізація науки, проведення арт-проектів та фестивалів, збільшення коворкінгів та популяризація IT-технологій.У статті систематизовано електронні смарт-сервіси у м. Запоріжжя. Зокрема у місті розвиваються електронні смарт-сервіси для покращення подальшого комфорту громадян ( «EasyWay», «Waze» а та ін.). Розвиток сервісів розумного міста у м. Запоріжжі охоплює сфери транспорту, житлово-комунального господарства, здоров'я та медицини, культурно-розважальну, соціально-економічну та адміністративно-соціальні послуги. Такі заходи сприяють  пришвидшенню прийняття управлінських рішень, економії кошти бюджету, покращення надання інформаційних послуг для громадян та підприємств.