СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТА ІНВЕСТИЦІЙНІ ДОМІНАНТИ РОЗБУДОВИ БЮДЖЕТНОЇ ПОЛІТИКИ КРАЇНИ - КАРПЕНКО, Л.; ВАРЕЩЕНКО, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Наукове дослідження полягає в обґрунтуванні та розробці концептуальних засад та рекомендацій щодо стратегування активізації бюджетної політики України на засадах інвестування. Інвестиційний аналіз виступає методом системної аналітично-дослідної роботи з оптимізації інвестиційних рішень. Його показники та методи оцінки й інтерпретації використовуються при визначенні ефективності альтернативних інвестиційних проектів, коли необхідно здійснити вибір. Головний інформаційно-аналітичний інструментарій для оцінки проектів: фінансові показники проекту; показники економічної ефективності; аналіз чутливості; аналіз беззбитковості; оцінка ймовірності. Їх застосування ефективне за умов використання методу дисконтування.Перегляд колишньої системи регулювання відповідно до нових пріоритетів економічної політики передбачає сприяння держави у формуванні інфраструктури ресурсного ринку, розвитку мережі небанківських фінансово-кредитних інститутів, здатних мобілізувати довгострокові фінансові ресурси, реструктуруванні банківської системи з урахуванням завдань реалізації інвестиційних функцій банків в економіці, становленні системи гарантування депозитів, страхуванні і стимулюванні інвестицій.Пошук нової вітчизняної моделі інвестиційного розвитку і діючого механізму присутності держави необхідно здійснювати з урахуванням досвіду державного регулювання інвестиційних процесів, набутого іноземними країнами, використовуючи його позитивні сторони в Україні. Головною метою інвестиційної діяльності в Україні повинно стати створення економічно забезпеченої ресурсної бази для всіх національно-державних та адміністративно-територіальних одиниць.Мета роботи полягає у дослідженні питань систематизації інструментальної бази моделювання механізму бюджетного управління в фінансово-економічної системі держави та розробки концептуальних підходів щодо розвитку місцевих бюджетів у контексті фінансової децентралізації в Україні. Прикладні аспекти ґрунтуються на визначенні основних напрямків та ефективності реалізації бюджетної політики в Україні за період 2018-2020 pp. У роботі авторами здійснено дослідження структури бюджетного механізму та складових системи бюджетного управління як інструментального підґрунтя концептуалізації місцевих бюджетів в економічній системі держави. Практичною стороною роботи є моніторинг інвестиційного сектору Одеського регіону, дослідження динаміки основних макроекономічних показників розвитку регіону.  У цілому, проведення адміністративно-територіальної реформи та запровадження змін в територіальній організації влади в Україні забезпечило оновлення системи формування доходів місцевих бюджетів.Проведений аналіз за обраною проблематикою дослідження забезпечує концептуальною  базою формування дієвого механізму бюджетної політики в Україні; формує платформу розбудови макроекономічної політики стабілізації. Перспективами подальших досліджень виступає вдосконалення питань щодо механізму ефективного функціонування бюджетної сфери та здійснення інтегрованого управлінського аналізу.