АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА ТЕНДЕНЦІЙ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В УКРАЇНІ - ЄЛІСЄЄВА, О.; КУТОВА, Н.; СТОЛЕТОВА, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стаття присвячена аналізу заробітної плати як економічної категорії, як основного фактору функціонування ринку праці, проведено оцінювання динаміки розміру середньої заробітної плати по роках та зміну рівня життя населення, з урахуванням інфляційних процесів. Проаналізований індекс реальної заробітної плати та рівень  купівельної спроможності населення. Оцінювання середньої місячної зарплати по регіонах України показав, що у регіонах з найвищою середньою платою вона перевищує нову затверджену мінімальну лише в 1,8 рази. Виключенням є Дніпропетровська область, де середня заробітна плата одна з найвищих (після м. Київ, Донецької та Київської областей), та перевищує мінімальну заробітну плату в 2,32 рази, що на 20 % краще, ніж в цілому про Україні.Для аналізу динаміки заробітної плати в Україні було виконано прогнозування середньої номінальної заробітної плати з використанням мультиплікативної моделі нелінійної авторегресії п’ятого ступеню на основі вхідних даних п’яти  попередніх періодів.Оцінювання середньої номінальної заробітної плати на основі розробленої моделі показало що на найближчий період очікується зменшення темпів зростання номінальної заробітної плати, що в сукупності із виявленими тенденціями (зниження реальної заробітної плати та зменшення розриву між мінімальною та номінальною заробітною платою) говорить про наростання кризових явищ в Україні.