ЧИННИКИ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОГО ТУРИСТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - ДОЛИНСЬКА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті визначено чинники, які мають суттєвий вплив на розвиток туристичної діяльності та туристичного комплексу. Визначено, що туристичний комплекс є типовим міжгалузевим комплексом, який має складну систему внутрішніх зв’язків, зумовлених задоволенням різних потреб людей під час реалізації туристичної діяльності. Встановлено, що розвиток регіонального туристичного комплексу відбувається в певних економічних, соціальних і природних умовах, які по-різному впливають на процеси комплексоутворення. У статті вказується, що вплив чинників розвитку регіонального туристичного комплексу може бути позитивним у тих випадках, коли чинники створюють умови, які сприяють розвитку, і негативним, коли вони стримують розвиток відповідних процесів. Традиційно, з огляду на теорію комплексоутворення, їх можна об’єднати в такі групи: економічні, соціальні, природні, екологічні. Чинники не діють окремо, а в тісній взаємодії, що ускладнює процес їхнього виявлення.