ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК ФІНАНСОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - БОЖЕНКО, В.; ПІГУЛЬ, Є. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Стрімке зростання цифрових технологій, збільшення інтернет-охоплення та удосконалення його якості є основою четвертої промислової революції, яка пронизує систему фінансових відносин. Поява нових учасників на ринку фінансових послуг сприяє посиленню конкуренції та пошуку інноваційних шляхів для задоволення потреб клієнтів. Стаття присвячена дослідженню впливу інформатизації та технологізації на розвиток фінансових технологій, а також аналізу основних тенденцій розвитку ринку фінансових технологій в Україні та світі. У статті виокремлено та обґрунтовано основні драйверами технологізації та цифровізації фінансових процесів. Авторами статті проаналізовано вплив новітніх технологій (блокчейн, великі дані, хмарні технології, штучний інтелект і машинне навчання, біометричні технології, технології віртуальної реальності) на трансформацію сфери фінансових відносин та появу інноваційних фінансових продуктів. Окрему увагу приділено аналізу ринку фінтех в умовах пандемії COVID-19.