МІЖНАРОДНЕ ЛОБІЮВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕКОНОМІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ - ТАТАРЕНКО, Наталія; ПОБОЧЕНКО, Леся; ПРОКОП'ЄВА, Аліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена проблемі  розвитку економічної дипломатії, збагачення її інструментарію відповідно до сучасних глобальних реалій і потреб країн. Автори пропонують власну методологію аналізу, уточнюючи категоріальний апарат. Зокрема, економічну дипломатію трактують як офіційну діяльність держав і міжнародних організацій, виводячи за її рамки переговорні процеси, що здійснюються різноманітними недержавними суб’єктами міжнародної підприємницької  діяльності, включаючи ТНК.У цьому контексті наголошується на особливій ролі економічної дипломатії – координаційній (підпорядкування приватної економічної діяльності національним інтересам), консолідуючій і каталітичній. Ці функції економічної дипломатії полягають у відстоюванні національних економічних інтересів, контролі за міжнародною економічною діяльністю економічних агентів, забезпеченні синергії національних і приватних інтересів і створенні сприятливих умов для їхньої реалізації та прискорення процесів досягнення цілей (функція каталізатора).   Консолідуюча функція економічної дипломатії полягає в поєднанні можливостей і зусиль в забезпеченні успіху в міжнародних переговорних процесах держави, представленої дипломатами і уповноваженими офіційними особами, приватних економічних агентів, ЗМІ, аналітичних центрів, цифрових платформ, NGO, діячів культури і науки з їхніми, більш широкими можливостями, методами впливу на ідеологію, формування суспільної думки, тощо.Серед методів і інструментів економічної дипломатії автори виділяють прийнятні для офіційної діяльності, кодифіковані міжнародним і дипломатичним правом. Проте в статті зазначається, що політичні (пропагандистські) методи і лобістська діяльність також є складовою економічної дипломатії, якщо вони не виходять за окреслені межі дипломатичної діяльності.  Більш ефективними методами впливу на економічну політику зарубіжних країн та формування сприятливого міжнародного економічного середовища для просування інтересів національного бізнесу і держави можуть скористатись економічні і позаекономічні агенти впливу. Особлива увага в даному дослідженні приділена міжнародному лобізму, як одного з інструментів впливу на формування сприятливого середовища для національного бізнесу – поєднання дипломатичних зусиль держави і лобістських спроможностей бізнесу розглянуто авторами, як основу забезпечення синергії інтересів в контексті завдань зовнішньоекономічної політики країни.В статті також розглянуті механізми протидії корупційній складовій міжнародного лобізму.