КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ - ПРОКОПЧУК, Лілія; БУРИКІН, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасних умовах цифрової трансформації бізнесу підприємства стикаються з ризиками різної етіології походження, зумовленими глобалізацією, нестабільністю ринкових умов і швидким розвитком технологій. Ефективне управління ризиками стає важливим чинником для забезпечення стабільності та конкурентоспроможності підприємства. Запровадження комплексного підходу до управління ризиками на підприємствах дозволяє проводити точний аналіз і контроль загроз, сприяючи мінімізації втрат та стійкому розвитку бізнесу.Зростання кількості та мінливості ризиків створює значні виклики для формування ефективної системи їх управління на підприємствах, що потребує нових підходів, які враховують технічні, фінансові, організаційні та правові аспекти. Впровадження такого підходу є важливим для забезпечення стійкості розвитку бізнесу та мінімізації впливу кризових ситуацій.Метою дослідження є розробка комплексного підходу до формування системи управління ризиками на підприємствах в сучасних умовах господарювання. Управління ризиками є багатофакторним процесом, що включає кілька ключових етапів: ідентифікацію, оцінку, розробку стратегій реагування та моніторинг. Ідентифікація передбачає визначення потенційних загроз, оцінка - аналіз ймовірності їх виникнення та ступеня впливу на бізнес. На основі цих даних розробляються стратегії мінімізації або передачі ризиків, зокрема через страхування, використання деривативів чи запровадження внутрішніх заходів контролю. Цифрові технології забезпечують точність аналізу та швидкість реагування, аналітичні платформи дозволяють проводити моделювання сценаріїв розвитку подій, а IoT-рішення надають можливість моніторингу в реальному часі. Однак для впровадження цих технологій необхідно долати бар'єри, пов’язані з високими фінансовими витратами та кіберзагрозами. Стратегічний підхід до управління ризиками на підприємствах враховує довгострокову перспективу та інтегрує всі аспекти управління в єдину систему. Це дозволяє не лише адаптуватися до змін бізнес-середовища, але й створювати нові можливості для розвитку вітчизняних підприємств.У сучасних умовах динамічних змін та цифрової трансформації бізнесу, управління ризиками є невід'ємною складовою стратегії підприємств. Комплексний підхід дозволяє враховувати загрози та створювати умови для стійкого розвитку бізнесу. Врахування фінансових, технічних, організаційних, юридичних і ринкових аспектів робить цей підхід ефективним інструментом для ідентифікації, оцінки та мінімізації ризиків. Стратегічний підхід до управління ризиками інтегрує різні аспекти діяльності, сприяючи формуванню ефективних управлінських рішень, завдяки цьому підприємства можуть підвищувати рівень конкурентоспроможності Таким чином, управління ризиками на підприємствах є важливим інструментом для забезпечення стабільності та розвитку їх бізнесу.