ОРІЄНТИРИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ НАКОПИЧУВАЛЬНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В СИСТЕМІ ПОЛІТИКИ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ І ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - РУЩИШИН, Надія; КРАВЧИК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У дослідженні піднімається проблематика підвищення якості функціонування та розвитку системи накопичувального пенсійного забезпечення в Україні, однак в руслі значно ширшої і актуальнішої (особливо на час війни і її критично гострих для соціальної безпеки людини наслідків – зниження рівня доходів та поширення бідності, високого рівня зовнішньої та вимушеної внутрішньої міграції населення, втрати роботи і зайнятості, інвалідизації в підсумку воєнних дій, зростання рівня захворюваності і т. д.) проблематики, що стосується соціального страхування і захисту українського населення. Наведено аргументи на користь існування об’єктивної потреби в реформуванні пенсійного забезпечення в Україні, зокрема через поширення принципів і положень системи накопичувального пенсійного забезпечення. Вказано на недоліки функціонування вітчизняної соціальної сфери та її системи, системи соціального страхування і захисту населення, функціонування пенсійної системи, що не дозволяють державі у повній мірі забезпечити соціальний захист населення у сфері пенсійного забезпечення. Метою дослідження визначено окреслення перспектив розвитку накопичувального пенсійного забезпечення в системі політики соціального страхування і захисту населення України. Вибудовано механізм державної політики та регулювання розвитку системи соціального страхування і захисту населення в Україні, де показано місце і роль накопичувального пенсійного забезпечення. Наукова новизна результатів дослідження полягає в окресленні елементів системи соціального страхування і захисту населення країни, а також в ідентифікації й утвердженні взаємозв’язків у її межах аспектів пенсійного забезпечення і соціальної безпеки людини. Прикладне значення результатів дослідження полягає у визначенні низки інструментів та засобів державної політики, реалізація яких дозволить покращити якість і підвищити ефективність функціонування вітчизняної пенсійної системи.