СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - КАПІНОС, Геннадій; ЛАРІОНОВА, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади та практичні аспекти стратегічного управління інноваційним розвитком підприємства як ключового фактора забезпечення його конкурентоспроможності. Обґрунтовано актуальність проблеми в умовах стрімкого розвитку глобальної економіки, посилення конкурентної боротьби та прискорення науково-технічного прогресу.Розкрито сутність інноваційного розвитку підприємства як складного безперервного процесу якісних змін, спрямованого на систематичне оновлення всіх аспектів діяльності через впровадження технологічних, організаційних, маркетингових та соціальних інновацій.Обґрунтовано роль та значення стратегічного управління у забезпеченні ефективності інноваційних процесів та формуванні конкурентних переваг підприємства. Визначено ключові елементи стратегічного управління інноваційним розвитком, включаючи стратегічний аналіз та планування, організаційне забезпечення, управління інноваційним потенціалом та процесами, фінансове забезпечення, систему мотивації, контроль та оцінку ефективності.Запропоновано поетапний підхід до формування системи стратегічного управління інноваційним розвитком, який охоплює підготовчий етап, розробку концепції управління, формування організаційної структури, створення нормативно-методичної бази, забезпечення ресурсами, впровадження механізмів управління та налагодження системи моніторингу.Досліджено вплив стратегічного управління інноваційним розвитком на конкурентоспроможність підприємства через забезпечення технологічного лідерства, підвищення адаптивності до ринкових змін, зростання економічної ефективності та посилення ринкових позицій. Проаналізовано комплексний характер підвищення конкурентоспроможності, який проявляється у виробничо-технологічній, ринково-економічній, організаційно-управлінській, кадровій, маркетинговій, фінансовій, інформаційно-цифровій та екологічній сферах діяльності підприємства.Обґрунтовано синергетичний ефект від взаємодії різних аспектів інноваційного розвитку у забезпеченні довгострокової конкурентоспроможності підприємства.