УПРАВЛІННЯ ТОРГОВОЮ МАРКОЮ, БРЕНДОМ, ЛОГОТИПОМ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ В МОЛОЧНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ НА РИНКУ ТЕРНОПІЛЛЯ - ВАСИЛИШИН, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Бренд на фірмі зазвичай розвивається з ТЗ ( торгового знаку) або логотипу в  торгову марку (ТМ)  а далі в бренд. Управління брендом потрібно доручати спеціальній команді ( яка би складалась з менеджерів, маркетологів, психологів, рекламістів, спеціалістів по продажах, нейропсихологів, дизайнерів, креативних людей, дієтологів, нутриціологів,  профільних технологів, лікарів,фармацевтів ). І це може бути постійна команда чи змінна чи їх мікс. Нішеві   товарно –харчові бренди для товарних фірм зазвичай складюється з двох частин : матеріальної (якісно-функціональної, в нашому випадку якісно-смакової ), яка відображена в основному в торговій марці чи торговельному знакові та іншу частину -не матеріальну повязану з психологією, нейропсихологією  та соціологією ( в основному це мода, імідж, очікування, вигоди). З 11 основних законів маркетингу, які можна використати в брендингу це : закон подвійної загрози, закон подвійної запгрози втримування покупців, особливо закон Парето (20/80), закон природньої монополії,  закон лояльності покупців, закон прототипносі, закон накладання клієнтських баз, закон відємного бінарного розподілу Діріхле, закон подібності клієнтських баз  різних брендів, закон вирівнювання поведінки покупців.  Зазвичай в галузі молочних продуктів фірми не можуть дорости до брендів і використовують  досить часто закон Парето, закон лояльності клієнтів, закон прототипності. Але вони не використовують  закон накладання клієнтських баз, закон формування уявлення про бренд, закон подвійної загрози  та інші закони маркетингу( брендингу ).  З  літератури по брендингу відомо про чотири основні стратегії брендингу : товарна, покупця, ринку, корпоративна. На мою думку фірма Молокія використовує  лиш товарну стратегію і то  ТМ ( логотипу і можливо ТЗ. Потрібно також сказати, що чіткого законодавчого поля для ТМ і бренда на Україні не існує, як і оподаткування). Однак іменно брендинг навіть і нішевий  дасть нам при мінімальних зусиллях максимальні вигоди   Також потрібно сказати і про те що є чотири додаткові стратегії брендингу, які частково співпадають із такимиж назвами в маркетингових стратегіях і це  персональний брендинг власників, директорів і колективу ; другий вид стратегії додаткового  брендингу-інноваційний         або латеральний, який створює нові продукти чи навіть цілі лінії ; третій вид додаткової стратегії брендингу –це дистрибуційний через власні мережі чи інші торгові мережі, які мають чи не мають власних брендів продаж ; і четвертий додатковий вид стратегії брендингу –індивідуальних продаж. Як на мене  практично ні одна з додаткових стратегій брендингу не використовується на фірмі Молокія  і в її конкурентів на ринку Тернопілля, хоча вони б і привели б до переростання стратегії управління ТМ в стратегію створення і управління брендом ( покупця, ринку і корпораціїї)  та можливості використання всіх відомиз законів маркетингу, менеджменту і брендингу.. Як на мене вже є пята основна стратегія брендингу –«зелена» ( тобто вся технологія і всі продукти і складові натуральні на 100% ) і нею повинні скористатись як фірма Молокія так і її конкуренти. При створенні і просуванні та підтримці бренду можна це робити в раціональний, іраціональний та нераціональний спосіб чи технологіями. Найбільш простий спосіб –раціональний з використанням засобів маркетингу ( форма, кольорові гами, знаки і символи ) на базі  теоріїї чисел Фібоначчі, золотих січень Архімеда, та використання традицій, символів, знаків, кольорових гам та геральдики, вексології, містику і т.і.   українського народу.Проведених польових досліджень 12 ти основних  виробників кисломолочної продукціїї та провівши оцінку  їх ТЗ, ТМ, брендів  та теоретичних викладок по цих питаннях відносно управління брендом прийшли до висновку, що ні одна із фірм  не відповідає якісним та кількісним  показникам бренду ).  Все частіше в маркетингових технологіях і в брендингу застосовується введення та управління новими товарами і  застосовується новинки основані на модулях, на зміні розміру, на зміні упаковки, на зміні дизайну, на створенні доповнень, інноваціїї на зниженні зусиль  на відкриття та споживання, вводу  інших компонентів,  і для цього може використовуватись супер фрагментація ринку. Також потрібно звернути увагу на нові товари, які пройшли альтернативний шлях новинок  використовуючи латерний маркетинг  і тут існує дуже багато концепцій та латеральних зсувів, і цей  маркетинг як додаток до вертикального маркетингу. Також на сьогодні на наш погляд для покращення комунікації є нагальна необхідність відновлення системи побудованої в 20тиї роках по молодній промисловості та банкінгу кардиналом А. Шиптицьким  та Й. Сліпим  в т.ч. з використанням старих технологій і нових досліджень і надання робочих мість на селі і покращення демографіїї. Звичайно що для цього потрібно запровадити особливу систему оподаткування, якщо більш точніше систему інвестування і підтримки і відновлення  приватного  стада корів, кіз, овець і навіть коней, яків і т.і в малих домашніх господарствах.