ОБЛІК, ОПОДАТКУВАННЯ ТА КОНТРОЛЬ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ БДЖІЛЬНИЦТВА: ПІДХОДИ, ІНСТРУМЕНТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - БЕЗДУШНА, Юлія; ШУЛЬГА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Дослідження присвячене аналізу сучасних підходів до ведення обліку та здійснення контролю в галузі бджільництва, що є важливим фактором підвищення ефективності пасічного господарства, забезпечення якості продукції та її конкурентоспроможності на ринку. У роботі розглянуто сутність та значення обліку продукції бджільництва, його основні показники та методи ведення. Окрема увага приділена особливостям оподаткування в галузі бджільництва в період дії воєнного стану. Досліджено роль цифрових технологій у вдосконаленні обліку та контролю продукції, зокрема використання автоматизованих систем управління пасікою, Інтернету речей (IoT), блокчейн-технологій, штучного інтелекту та хмарних сервісів. Визначено перспективи застосування цих технологій для підвищення прозорості та точності облікових процесів, а також покращення простежуваності меду та інших бджолопродуктів. Визначено перспективи розвитку обліку та контролю виробництва продукції бджільництва, серед яких виділено цифровізацію облікових процесів, удосконалення нормативно-правової бази, підвищення контролю якості продукції, розвиток міжнародної сертифікації та розширення ринків збуту. Зроблено висновки, що впровадження сучасних методів і технологій в облік та контроль продукції бджільництва сприятиме підвищенню ефективності галузі, мінімізації ризиків, покращенню якості продукції та її відповідності міжнародним стандартам, що, у свою чергу, відкриє нові можливості для експорту українського меду та бджолопродукції.