GROWTH-HACKING ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОДЕЛІ РОЗВИТКУІННОВАЦІЙНОГО МАРКЕТИНГУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - ЯКІВЧЕНКО, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено концепцію Growth Hacking як інноваційного підходу до маркетингу промислових підприємств, орієнтованого на швидке масштабування бізнесу шляхом використання цифрових технологій, експериментального тестування, поведінкової аналітики та автоматизації процесів. Розглянуто ключові елементи механізму Growth Hacking, включаючи аналітику даних, UX-оптимізацію, гейміфікацію, вірусний маркетинг та адаптивні маркетингові інструменти. Визначено основні методи впровадження Growth Hacking у промислових підприємствах, зокрема у сфері авіації та енергетики, з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності, залучення клієнтів та оптимізації бізнес-процесів. Проведено аналіз успішних кейсів застосування Growth Hacking у провідних світових компаніях, таких як Netflix та Dropbox, та обґрунтовано доцільність адаптації цих підходів у вітчизняних промислових підприємствах. Автором розроблено концептуальну модель впровадження Growth Hacking у стратегічне управління інноваційним маркетингом для забезпечення сталого розвитку підприємств у повоєнний період. Результати дослідження свідчать, що інтеграція Growth Hacking із поведінковими механізмами споживачів, цифровими технологіями та алгоритмами штучного інтелекту дозволяє досягти ефективного економічного зростання, посилення ринкових позицій та зниження витрат на залучення клієнтів.