ГОЛОВНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ЗМІН У ПОЛІТИЦІ ОПЛАТИ ПРАЦІ: РЕАЛІЇ ВОЄННОГО СТАНУ - КУЧАБСЬКИЙ, Назарій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядаються основні детермінанти оплати праці та їх зміни, що впливають на рівень заробітної плати в Україні в умовах війни та запровадження військового стану, що призвів до значних змін в  територіальному розподілі населення. Визначено основні фактори, які формують заробітки працівників, серед яких: рівень освіти, професійна кваліфікація, макроекономічні умови, глобалізація, технологічні інновації, державне регулювання, війна. Окремо виділено специфіку ситуації на ринку праці України, де значну роль відіграють трансформаційні процеси, що викликані військовим станом, високою трудовою міграцією, а також внутрішньою низькою мобільністю робочої сили. Аналізуються взаємозв'язки між різними детермінантами, а також їх вплив на структуру оплати праці та соціальну нерівність. Зроблено акцент на необхідності розробки науково обґрунтованої політики в сфері оплати праці, що дозволить зменшити нерівність та підвищити ефективність трудових ресурсів та застосування штучного інтелекту в умовах діджиталізації. Стаття також підкреслює важливість розвитку наукових досліджень для розв'язання практичних завдань, пов'язаних із формуванням справедливих і ефективних систем оплати праці. Розгляд детермінант оплати праці як наукової проблеми в статті дозволяє отримати повну цілісну картину механізмів формування заробітної плати та її впливу на соціально-економічний розвиток країни в умовах військового стану. Вивчення змін детермінант в політиці оплати праці дозволяє отримати цілісну картину негативного впливу військової агресії на політику оплату праці. Дослідження цієї проблеми є важливим для розробки ефективної економічної політики, оптимізації наявних трудових ресурсів та розроблення заходів та мотиваційних пропозицій щодо повернення в Україну трудових мігрантів, котрі вимушено покинули її. Також розглядаються питання побудови цілісної системи оплати праці в Україні в умовах війни.