УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ЕКСПОРТООРІЄНТОВАНОГО ПІДПРИЄМСТВА В СИСТЕМІ «СМАРТ-МИТНИЦЯ» - САВІЦЬКИЙ, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті актуалізовано питання управління зовнішньоекономічною діяльністю експортоорієнтованого підприємства в системі «Смарт-митниця». Аргументовано значення та вплив інтеграційних процесів України до Європейського Союзу на реформування митних процедур і процес постачання товарів на закордонні ринки. Проаналізовано динаміку оформлених митних декларацій упродовж 2014-2023 рр. та виділено ключові тенденції розвитку інформатизації митного оформлення. Встановлено та обґрунтовано переваги і проблеми діджиталізації митної практики в Україні. Охарактеризовано застосування базових та спеціалізованих інструментів «Е-митниця» і системи «Смарт-митниця» в активізації ЗЕД вітчизняних підприємств. Визначено головні елементи управління ЗЕД експортоорієнтованого підприємства. Запропоновано та побудовано організаційну схему процесу управління ЗЕД експортоорієнтованого підприємства на основі інформатизації митних процедур за умов інтеграції.