СИНЕРГІЯ ІНТЕГРАЦІЇ ЦИФРОВОЇ ЛОГІСТИКИ ТА ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ - БЛАГУН, Іван; АНДРУШКЕВИЧ, Зінаїда; БОЙКО, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті висвітлено актуальність інтеграції цифрової логістики та цифрового маркетингу як ключового чинника підвищення ефективності бізнес-процесів у сучасних умовах цифрової трансформації. Розглянуто значення використання цифрових інструментів у маркетинговій та логістичній діяльності підприємств, зокрема таких технологій, як штучний інтелект (AI), Інтернет речей (IoT), блокчейн, аналітика великих даних (Big Data), CRM-системи, хмарні сервіси, SEO, TMS, WMS та інші. Наголошено, що інтеграція цих інструментів дозволяє оптимізувати ланцюги постачання, персоналізувати взаємодію з клієнтами, скорочувати витрати та підвищувати рентабельність.Акцентовано увагу на синергетичному ефекті інтеграції, який забезпечує підвищення конкурентоспроможності підприємств завдяки покращенню клієнтського досвіду, зниженню витрат та адаптації до змін ринкового середовища. Окреслено ключові показники ефективності інтеграції, зокрема скорочення часу доставки, зниження витрат на логістичні операції, підвищення рівня лояльності клієнтів та адаптивності бізнесу до ринкових викликів.Зроблено висновок, що інтеграція цифрового маркетингу та логістики є стратегічним напрямом розвитку підприємств, який забезпечує їхню стійкість, адаптивність та відповідність сучасним викликам ринку. Перспективи подальших досліджень охоплюють вивчення впливу цифрових технологій на сталий розвиток бізнесу, створення інтегрованих платформ та адаптацію бізнес-моделей до сучасних умов.