СТРАТЕГІЇ І РЕАЛІЇ ІНТЕГРУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ У МІЖНАРОДНЕ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩЕ - КАРАЧИНА, Н.; СЕМЦОВ, В.; СМЕТАНЮК, О.; БАЛЬЗАН, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті ідентифіковано суть, роль та значення економічних стратегій в контексті інтегрування вітчизняних агентів ринку у міжнародне бізнес-середовище. Досліджено основні аспекти щодо визначення поняття "стратегія", на цій основі описано та формалізовано ефекти і феномени, які імплементовано до загальної економічної теорії. Доведено коректність авторської методології досліджень на основі ідентифікації категорії "стратегія" в контексті різноманітних наукових підходів.Визначено потенціал, основні проблеми щодо побудови економічних стратегій розвитку інтегрованих підприємств, а також окреслено основні загрози еволюції агентів ринку в результаті некоректного обрання інструментів стратегічного управління. Здійснено формалізацію категорій "стратегія – економічна поведінка" відповідно до авторської концепції, де окреслено ключові схожості та відмінності. Сформовано та узагальнено основні сутнісні риси економічних стратегій.Підкреслено, що міжнародне бізнес-середовище активно використовується вітчизняними інтегрованими підприємствами як канал виведення фінансових ресурсів за межі країни. Особливу увагу приділено негативним наслідкам мінімізації податків, у т. ч. на основі реінвойсингу (зміна ціни товару) за умов використання компаній-нерезидентів. Акцентовано увагу на основних напрямах протидії проведенню дисфункційних економічних процесів. Встановлено, що відповідні дисфункції формування стратегій є прямим наслідком необґрунтованої, з точки зору деструктивності економічних процесів, лібералізації законодавства.Встановлено, що саме інституційне середовище є одним із ключових факторів забезпечення результативності та ефективності проведення соціально-економічних змін в контексті впровадження стратегій розвитку інтегрованих підприємств. Показано, що дисфункції реформування економіки, у т. ч. прояви деструктивних моделей економічної поведінки підприємств стали, по суті, закономірним наслідком невиважених інституційних змін.