ПІДХОДИ ДО СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ ІНВЕСТИЦІЙ У ЛЮДСЬКИЙ КАПІТАЛ В УКРАЇНІ - СІРЕНКО, К.; МАЗУР, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглянуто підходи до статистичного аналізу інвестицій в людський капітал в Україні. Визначено місце країни у міжнародному індексі людського розвитку. Досліджено підходи до визначення обсягів інвестицій в людський капітал, зокрема в охорону здоров’я, освіту, духовний та фізичний розвиток, соціальний захист та соціальне забезпечення. Встановлено, що інвестування у розвиток людського капіталу не проявляється у зростанні чисельності населення та покращенні інших демографічних показників, а також показників стану здоров’я та рівня життя населення. Проаналізовано тенденції та перспективи розвитку людського капіталу в Україні. Результати дослідження дозволяють не лише оцінити масштаби та динаміку інвестицій в людський капітал, а і виявити умови, що стримують їх зростання, та запропонувати напрями подальших шляхів їх розширення.