ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - КОЗАК, М. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Розвиток сільської місцевості передбачає покращення якості життя та економічного добробуту людей, які живуть у сільській місцевості, часто відносно ізольованій та малонаселеній. Розвиток сільських територій традиційно зосереджувався на експлуатації природних ресурсів, таких як сільське та лісове господарство. Однак сільські території змінилися внаслідок змін у глобальних мережах виробництва та урбанізації. Видобуток ресурсів і сільське господарство дедалі більше замінюються як домінуючі економічні двигуни туризмом, нішевими виробниками та відпочинком. Необхідність для сільських громад розглядати розвиток з ширшої перспективи призвела до більшої уваги до широкого кола цілей розвитку, а не просто до заохочення сільськогосподарського або ресурсного бізнесу. Для розвитку сільських територій вирішальне значення мають освіта, підприємництво, фізична і соціальна інфраструктура. Сільський розвиток також характеризується наголосом на місцевих економічних стратегіях. На відміну від міських територій, які мають багато спільного, сільські місцевості дуже відрізняються одна від одної, тому в світі існує багато різних підходів до розвитку сільських територій. Комплексний розвиток сільських територій формується за рахунок збалансованого поєднання потенціалу сільської території та сукупності (внутрішніх та зовнішніх) факторів, що забезпечують її розвиток. Визначено що комплексний розвиток сільських територій є системою взаємозумовлених, взаємопов'язаних і взаємодіючих потенціалу даної території та факторів, які забезпечують ефективність та прогресивність розвитку сільської території як у поточних умовах, так і в перспективі. Виниклі кризові явища свідчать про зниження платоспроможності населення, підвищення загрози продовольчій безпеці, погіршення стану проживання селян. Сучасні сільські території стикаються з пошуком нової ідейної бази, концептуальні положення якої дозволяли б, використовуючи внутрішні ресурси місцевості, диверсифікувати економіку та покращувати якісні параметри функціонування муніципальних утворень сільського типу В цьомузв'язку пошук, обґрунтування та активізація суміжних сільському господарству видів економічної діяльності може розглядатися як своєрідний «драйвер» їхнього розвитку.