ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО БАЛАНСУ ДЕРЖАВИ: НАУКОВО-ЕМПІРИЧНИЙ ПІДХІД - ЩУРОВ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Одним із головних критеріїв ефективності функціонування національної економіки є енергетична безпека, як важливий елемент національної безпеки. Забезпечення енергією є однією з головних проблем національної економіки. Від вирішення цієї проблеми залежить сталий розвиток країни, що впливає на ефективне використання економічних, екологічних і соціальних  та інших ресурсів. В статті здійснено акцентування на умовах формування енергетичної безпеки, зокрема мікро-, мезо- та макроконкуренції; розроблено науково-емпіричний підхід до формуванні раціонального паливно-енергетичного балансу держави; наведено базові концепції енергетичної безпеки країни; сформовано перелік кроків для дослідження енергетичної безпеки в країні. Проводячи аналіз загроз енергетичній безпеці, виокремлено загрози, які безпосередньо впливають на енергетичний комплекс України. Схематично зображено фактори недосконалості системи управління в загрозах енергетичної безпеки країни та доведено процес ускладнення формування стратегічних і тактичних напрямів перспективного енергетичного балансу країни.