ФОРСАЙТ - ПРОГНОЗУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВ ТЕХНОЛОГІЧНОГО РЕІНЖИНІРИНГУ ПІДПРИЄМСТВА - ПОПОВ, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Робота присвячена вивченню сутності, відмінних принципів і методики проведення форсайта як методу прогнозування перспектив технологічного реінжинірингу вітчизняних підприємств, який передбачає підвищення ефективності державного регулювання основних параметрів соціально-економічного розвитку та базується на комплексі розроблених економічних прогнозів реінжинірингових перетворень. Обґрунтовано, що форсайт є оптимальним інструментом якісного планування економіки країни на сучасному етапі, як відносно нова управлінська технологія, яка використовується на макро- та мікрорівні для активного конструювання майбутнього стану малих, середніх та великих соціально-економічних систем. Встановлено, що для мікрорівня форсайт можна розглядати як інструмент управління стратегічною конкурентоспроможністю, який засновується на передбаченні майбутніх змін та формуванні таких якісних характеристик функціонування підприємницької структури, які дозволяють їй бути здатною до продукування нововведень. Визначено, що відмінність між дослідженнями майбутнього розвитку та форсайтом полягає в тому, щоб не всі методи аналізу майбутнього представлені в набір інструментів форсайту. У дослідженні акцентовано увагу на стратегічному підході до впровадження інноваційних технологій в умовах країни, яка не володіє повноцінною національною інноваційною системою. Доведено, що таким варіантом є придбання ліцензій на технології, необхідних для проведення реінжинірингових інноваційних перетворень виробництва. Описано особливості практики оцінки ліцензій. Відображення процесу попереднього прогнозування результатів технологічної санації підприємства на реінжиніринговій основі із застосуванням придбаної ліцензії представлено в модельній формі.