ВАЛЮТНА СКЛАДОВА ЕКСПОРТНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - ЖУРАВКА, Ф.; ГАПОНЕЦЬ, А.; НЕБАБА, Н.; БОТВІНОВ, Р. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Метою статті є аналіз впливу валют і валютних курсів на конкурентоспроможність експортної продукції українських виробників, дослідження теоретичних засад і імплементація практичних рекомендацій щодо впливу обмінних курсів на експортну діяльність підприємства з метою підвищення конкурентоспроможності експортованої продукції.Для досягнення цієї мети були використані такі методи: теоретико-монографічний аналіз валютного курсу, статистичні методи аналізу валютного ринку України, методи порівняння тощо.Об’єктом дослідження є валютний курс як ключова складова конкурентоспроможності експортної продукції вітчизняних виробників (на прикладі ПАТ «Монделіс Україна»).Предметом дослідження є теоретичні основи та практичні рекомендації щодо підвищення конкурентоспроможності українських компаній при виході на міжнародний ринок.Інформаційною базою статті є наукові публікації, монографії зарубіжних та українських економістів, офіційні сайти Національного банку України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, Міжнародного валютного фонду тощо.Основні наукові висновки: систематизація підходів до підвищення конкурентоспроможності експортованої ринкової продукції шляхом використання положень про волатильність валютного курсу та положень обмінного курсу в експортних контрактах; поглиблений аналіз ефективності управління конкурентоспроможністю експортної продукції;Отримані результати можуть бути використані ПАТ «Монделіс Україна» при формуванні політики управління конкурентоспроможністю експортної продукції на міжнародних ринках, а також при визначенні стратегії конкурентоспроможності продукції.