НАСЛІДКИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН - МОРОЗ, С.; МЕЙШ, А.; ВОВКОТРУБ, К. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглянуто сутність державного регулювання цін на прикладі окремих ринків: електроенергії, лікарських засобів, сільськогосподарської продукції. Проаналізовано економічні наслідки державного регулювання цін в сучасних умовах функціонування національної економіки України. Досліджено, що ступінь і форми державного втручання в процеси ціноутворення залежить від стану соціально-економічного розвитку країни, питомої ваги державного сектору, ступеню розвиненості приватної власності, рівня монополізації та конкуренції, інтенсивності інформаційних процесів та багатьох інших факторів. З’ясовано, що державні фіксовані та регульовані ціни і тарифи встановлюються органами державної влади.