БЛОКЧЕЙН-ТЕХНОЛОГІЇ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - КРАВЧЕНКО, О.; ШАПОВАЛ, О.; НЕБАБА, Н.; БОТВІНОВ, Р. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті досліджено питання виникнення та розвитку технології розподіленого реєстру – блокчейн. Наведено зарубіжний досвід використання блокчейн-технології різними країнами: США, Естонія, Німеччина, Японія, Великобританія, ОАЕ. Досліджено вплив технології блокчейн на різні галузі та сфери діяльності. Проаналізовано історичні аспекти розвитку цієї технології в Україні. Визначено основні переваги та недоліки, існуючі проблеми, перспективи розвитку та основні вітчизняні проєкти з використанням блокчейн-технології. Проведено аналіз пошукових запитів користувачів в мережі Інтернет, який дозволив зробити висновок про посилення інтересу до цієї теми в останній час. Задля визначення подальших перспектив використання блокчейн-технологій в Україні проведено SWOT-аналіз: наведено основні сильні та слабкі сторони застосування блокчейну в різних сферах, охарактеризовано його потенційні можливості та загрози.