ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - ГРИНІВ, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Особливістю, що характеризує сучасні умови розвитку, є чітка диверсифікація економічного потенціалу окремих регіонів. Аналіз рівня економічного розвитку областей України свідчить про істотні відмінності між ними. Регіональна напруженість, загострення проблем просторового характеру, що посилюються із-за нестабільності ринкових перетворень в різних сферах діяльності, обумовлюють невідповідність і розбіжність в масштабності та етапності трансформаційних процесів, значну регіональну диференціацію соціально-економічного розвитку. Характер економічного розвитку, який має значну територіальну диференціацію, відображається і зумовлює соціальну нерівність, яка проявляється в суспільних відносинах з приводу задоволення життєвих потреб людей, створення нормальних умов життєдіяльності населення. В умовах активного включення України до світових процесів глобалізації та регіоналізації особливої ваги набувають регіональні аспекти стратегії соціального-економічного зростання держави. В цьому контексті особливо актуальними є питання економічного розвитку областей на основі структурних зрушень галузевої, просторової та функціональної систем, відновлення й зміцнення ефективного співробітництва між областями, зменшення міжрегіональних диспропорцій, раціонального використання економічного потенціалу кожного регіону.