ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ СЛАБОУРБАНІЗОВАНОЮ ТЕРИТОРІЄЮ В УКРАЇНІ - ГЛИНСЬКИЙ, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті доведено, що демократизація суспільного життя, перехід до економічних відносин ринкового типу в Україні становили рушійну силу для перебудови вітчизняної політичної системи. Визначено, що однією із основних мегатенденцій, які характеризують ці зміни, є поширення процесів децентралізації державного управління й взаємодії центральної та місцевої влади на засадах принципу субсидіарності.Сформовано, що простором екзистентності для слабоурбанізованої  території як відкритої системи є комплекс характеристик, серед яких основними є кількість мешканців, не менша за мінімально можливий рівень, фінансова автономія, державна підтримка та захищеність, системна цілісність (емерджентність).