ОСОБЛИВОСТІ Й ПРОБЛЕМИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - ПИЛИПЯК, О.; САЧИНСЬКА, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Розглянуто сутність базових показників оцінки ефективності інвестиційних проєктів в сфері реального інвестування. Висвітлено проблеми інтерпретації дисконтованого періоду окупності, чистої поточної вартості, внутрішньої норми доходності, дисконтованого індексу рентабельності в сучасних умовах та методологічні особливості розрахунку в розрізі кожного показника та в розрізі нестаціонарних грошових потоків. Показано переваги та недоліки показників оцінки ефективності інвестиційних проєктів. Окремо розглянуто модифіковані показники чистої поточної вартості та внутрішньої норми доходності. Показано умови їх застосування, а саме можливість отримувати додатковий дохід від повторного інвестування. Здійснено порівняння чистої поточної вартості та внутрішньої норми доходності, застосовуючи точки Фішера. Запропоновано підхід до вибору критерію оцінки для заданих умов, який ґрунтується на сценарному підході.