АНАЛІЗУВАННЯ І ПРОГНОЗУВАНННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ТА ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ ВІТЧИЗНЯНОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА - КУЛІНІЧ, Т.; МАРИНЧУК-МІККЕЛЬСЕН, В.; ПАНЮС, У. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті розглянуто сутність і апробацію запропонованої авторами комплексної методики аналізування забезпеченості та використання ресурсів підприємства. Процес такого аналізу передбачає розгляд різних видів ресурсів (капітальних, матеріальних, трудових, фінансових, інформаційних), формування еталонного об’єкта або бази порівняння, проведення динамічної оцінки. Всі названі ресурси оцінюються з точки зору забезпеченості та використання їх на підприємстві, що належить до певного виду економічної діяльності, з урахуванням його специфіки. Запропоновану методику апробовано на прикладі вітчизняного сільськогосподарського підприємства. Результати проведеного оцінювання такого підприємства з урахуванням динаміки та середньогалузевих значень обраного комплексу показників також застосовані для проведення прогнозування можливих досягнень і проблем, що супроводжуватимуть майбутню діяльність цього підприємства, зважаючи на наявні в нього ресурси та їх використання.