МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ В АПК (НА ПРИКЛАДІ ГРУЗІЇ) - КАДАГІШВІЛІ, Л.; БЕЖІТАШВІЛІ, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
Природні ресурси є національним надбанням, яке становить матеріальну основу розвитку країни. Раціональне і комплексне використання цих ресурсів визначає економічну самодостатність країни та підвищення економічного добробуту її населення. Значна частина прогресивно налаштованих людей у всьому світі погоджується, що через вплив економічної діяльності на навколишнє середовище, надмірне і часто нераціональне використання природних ресурсів у сучасному світі сучасне суспільство стикається з численними локальними та глобальними проблемами. Умови забруднення довкілля, які останніми роками ще більше загострилися, порушення природного балансу навколишнього середовища тісно пов'язане з інтенсифікацією сільськогосподарської діяльності. Жодна інша сфера економічної діяльності не пов'язана так сильно з використанням природних ресурсів, як сільське господарство. З метою задоволення потреб суспільства агробізнес використовує наявні природі ресурси та впливає на навколишнє середовище, що призводить до ширшої деградації останнього. Дедалі очевиднішим стає дефіцит землі, води та інших видів ресурсів. Значення нормалізації взаємовідносин агробізнесу з навколишнім середовищем для збереження екологічної рівноваги довкілля зростає, що передбачає не скорочення такої діяльності, а дбайливе та бережливе ставлення до навколишнього середовища. Охорона навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів разом із розвитком сільського господарства є важливою передумовою сталого розвитку нашої країни. Ця стаття не має на меті повної оцінки екологічних проблем, спричинених агробізнесом. У статті оцінено три важливі екологічні проблеми – деградація ґрунтів, загрози від рослинних і тваринних відходів та загрози від мінеральних добрив та хімікатів. Крім того, передбачені механізми регулювання цих проблем.