АГРОПРОМИСЛОВА ІНТЕГРАЦІЯ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ З ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР - ЛИТОВЧЕНКО, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Важливість переходу економічних та виробничих відносин на більш якісний рівень розвитку актуалізує з’ясування особливостей управління агробізнесом на основі моделювання економічної поведінки в інтеграційних структурах з урахуванням сучасних глобальних викликів. Метою дослідження є визначення особливостей, переваг та недоліків агропромислової інтеграція як чинника розвитку підприємств з виробництва та переробки продукції олійних культур в сучасних умовах. Зроблено висновок, що підприємства з виробництва та переробки продукції олійних культур потребують пошуку шляхів формування та захисту конкурентних переваг, як заснованих на якості, так і на витратах. Допомогти в цьому може чітка, виважена стратегія агропромислової інтеграції. З’ясовані особливості та види такої інтеграції. Проведено аналіз переваг та недоліків вертикальної та горизонтальної інтеграції. Доведено, що економічна поведінка підприємства в складі інтегральної структури буде різнитися залежно від стану економіки в країні, в якій базується бізнес, а також від потенціалу партнерів, який спричинить досягнення від’ємного чи позитивного синергійного ефекту. Інтеграційні перетворення є стратегічними рішеннями, які потребують удосконалення навичок і ділових здатностей. Доведено важливе значення при агропромисловій інтеграції людського фактору. Це пов’язано з тим, що постачання, виробництво, логістика і торгівля є різними сферами в олійному бізнесі, а отже є його ключовими факторами успіху.